Wok-uri
Wok – ce este wok și cum arată?
Wok este o tigaie adâncă cu fundul rotund utilizată în mod obișnuit în bucătăria chinezească. Forma sa o face o tigaie perfectă pentru prăjire (o tehnică de prăjire rapidă a cărnii sau a legumelor la foc mare, în timp ce sunt amestecate cu atenție). Wok-ul are forma unui bol cu pereți subțiri. Fundul rotund păstrează căldura, ceea ce face ca gătitul alimentelor să fie rapid și cu relativ puțin ulei..
Wok-urile au un mâner lung ceea ce facilitează deplasarea cratiței în timp ce se amestecă ingredientele. De obicei, wok-urile au și un mic mâner pe partea opusă, ceea ce facilitează transferul cratiței de pe aragaz pe blatul de bucătărie sau pe masă.
La ce se folosește wok-ul? Ce se poate găti într-un wok?
Dacă vă întrebați dacă aveți nevoie de un wok și dacă acesta este potrivit doar pentru mâncăruri în stil chinezesc, dorim să vă asigurăm că designul unic al unui wok tradițional îl face potrivit și pentru diferite sarcini culinare, cum ar fi:
- prăjire la foc mic
- prăjire în ulei
- fierberea la aburi a legumelor sau a fructelor de mare (atunci când se utilizează cu o inserție specială)
- fierberea alimentelor (orez etc.) sau gătitul supei (atunci când sunt umplute cu apă)
Este wok-ul mai bun decât o tigaie obișnuită?
Folosirea unui wok este mai bună dacă doriți să prăjiți ingredientele. Aceasta vă permite să amestecați alimentele în mod constant și scurtează timpul de gătire, ceea ce va face ca aromele să se simtă mult mai bine. Magia din spatele preparării alimentelor într-un wok este temperatura ridicată, așa că asigurați-vă întotdeauna că preîncălziți wok-ul la foc mediu înainte de a începe. Un wok oferă un timp de gătire mai scurt, pot fi gătite mai multe alimente și vă permite să preparați mâncăruri cu puțin ulei, dar necesită mai multe abilități decât o tigaie plată obișnuită.
Puteți folosi un wok pe un aragaz electric?
Dacă doriți să folosiți wok-ul pe un aragaz electric, alegeți un wok cu fundul plat (nu unul cu fundul rotund, care necesită un inel wok). Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că wok-ul cu fundul plat poate zgâria suprafața de sticlă a aragazului, așa că aveți grijă.
În Kulina oferim diferite tipuri de wok-uri. Cele mai multe dintre ele au suprafețe antiaderente, iar unele sunt chiar călite cu titan (vezi wok-urile fabricate din Woll brand). Unele sunt potrivite și pentru inducție, iar dacă sunteți în căutarea unui wok din fier de calitate alegeți wok-urile de la de Buyer brand. Puteți afla care sunt cele mai bine vândute wok-uri aici sau citiți ghidul complet pentru cumpărarea unei tigăi.