Fie că sunteți un bucătar începător sau un bucătar cu experiență, alegerea butonului cratițele potrivite pot afecta în mod semnificativ calitatea și gustul mâncării dumneavoastră. Există nenumărate tipuri de tigăi de prăjit pe piață din diferite materiale și pentru diferite scopuri, dar ar trebui să vă uitați și la alegerea dimensiunii potrivite a tigăii. În acest ghid, veți afla cum să alegeți o dimensiune care să se potrivească nevoilor culinare ale gospodăriei dvs.
De ce este dimensiunea vasului un parametru important?
Dimensiunea cratiței afectează în mod direct distribuția dimensională a căldurii și, prin urmare, eficiența gătitului.
O tigaie prea mică pe care o umpleți prea mult va încălzi mâncarea în mod inegal și ineficient, ca să nu mai vorbim de faptul că manipularea, întoarcerea sau amestecarea va fi o mare mizerie.
Dimensiunea potrivită vă va asigura că mâncarea este gătită uniform și că vă este confortabil să vă pregătiți mesele.
Cele mai comune dimensiuni ale tigăii
Pe piață puteți găsi tigăi de toate dimensiunile și fiecare poate servi unui scop diferit în bucătărie:
- Tigăi mici (până la 20 cm) sunt ideale pentru prepararea ouălor amestecate sau prăjite sau pentru alte sarcini mai mici. Acestea sunt în general potrivite pentru persoane singure sau cupluri.
- Pelvis mediu (20-28 cm) reprezintă o dimensiune universală care se potrivește majorității cazurilor. Acestea sunt ideale pentru prăjirea cărnii, a legumelor sau pentru prepararea unor porții mai mici de paste.
- Tigăi mari (28 cm și mai mari) sunt esențiale pentru prepararea meselor pentru mai multe persoane. Sunt perfecte pentru porții mari de carne, pește întreg sau pentru prăjirea unor cantități mari de legume.
Cele mai bune tigăi de 24 cm în funcție de recenziile clienților
Aveți nevoie de o tigaie mare sau mică?
Atunci când alegețidimensiunea corectă a tigăii considerați următoarele:
- Număr de persoane: Pentru câte persoane gătiți de obicei? Sunteți singur sau cu un partener, aveți copii sau de obicei aveți un grup mare în jurul mesei?
- Tipuri de alimente: Gândiți-vă la mâncărurile pe care le preparați cel mai des.
- Dimensiunea aragazului și a spațiului de depozitare: Asigurați-vă că noua tigaie se potrivește confortabil pe aragaz și că aveți suficient spațiu pentru a o depozita în siguranță.
Ce formă a fundului și ce adâncime a tigăii ar trebui să aleg?
Diverse feluri de mâncare necesită, de asemenea, tehnici diferite atunci când sunt gătite și atunci când alegeți o tigaie, merită să vă gândiți la ce o veți folosi.
Tigăile cu un fund plat mare vor fi potrivite pentru prăjirea mai multor bucăți de friptură, dar pentru mâncărurile care necesită amestecarea sau amestecarea frecventă, veți aprecia un wok cu margini înalte și un fund rotund. Friptura se gătește cel mai bine într-o tigaie cu fundul plat, în timp ce amestecul de legume se gătește cel mai bine într-o tigaie cu fundul rotund.
În același timp, tigaia pătrată nu va fi potrivită pentru feluri de mâncare care necesită amestecare frecventă, dar o puteți folosi convenabil atunci când pregătiți fripturi.
Cele mai bune tigăi de 26 cm în funcție de recenziile clienților
Honza Hajný, Chef al școlii de gătit Chefparade
Atunci când gătiți, dimensiunea și forma tigăii este, desigur, doar unul dintre parametrii de luat în considerare. De asemenea, este important să vă gândiți la materialul tigăii. Fiecare dintre acestea poate fi potrivit pentru un scop diferit și, de asemenea, se comportă diferit, producând astfel rezultate diferite. La Kulina, încercăm să ne asigurăm că aveți informații complete înainte de a face alegerea, motiv pentru care creăm și ghiduri pentru diferite materiale.
Cele mai bune tigăi de 28 cm în funcție de recenziile clienților
Capacul: un accesoriu esențial pentru gătit eficient
Un instrument excelent pentru a vă face gătitul mai eficient sunt capace pentru cratițe. Nu numai că accelerează procesul de gătire ajutând la reținerea căldurii și a aburului în interiorul tigăii, dar asigură și gătirea uniformă a alimentelor. În plus, cu un capac, evitați stropirea inutilă cu ulei și economisiți energie. Fie că pregătiți tocănițe, amestecuri sau sosuri, capacul vă oferă un control mai bun asupra rezultatului. Atunci când alegeți un capac, nu uitați să luați în considerare dimensiunea capacului, care ar trebui să se potrivească cu dimensiunea tigăii dvs.