O friptură gustoasă începe cu carnea de calitate. Optați pentru carnea de vită maturată, în mod ideal de la o friptură de mușchi înalt sau de mușchi de vită. Importantă este așa-numita marmorare, stratul subțire de grăsime dintre fibrele musculare, care asigură suculența și aroma. Tăiați carnea cu un cuțit ascuțit în felii înalte de 2,5 - 4 cm.
Scoateți carnea din frigider și lăsați-o să se odihnească la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute până la o oră înainte de coacere. Acest lucru va asigura o rumenire uniformă.
Friptură perfectă are nevoie de o temperatură foarte ridicată. Tigaie atunci preîncălziți la foc mare până când începe să fumege, acest lucru poate dura 5-10 minute, chiar mai mult pentru tigăile din fontă. Asigurați-vă că carnea este foarte fierbinte înainte de a o pune în tigaie. Acesta este singurul mod în care carnea nu se va lipi de tigaie și nu va forma o crustă caracteristică.
Ferește-te de booster
Deși ați putea fi tentați să folosiți amplificatorul pe o plită cu inducție pentru a economisi timp, de data aceasta lăsați-l în pace. Tigaia are nevoie de o temperatură ridicată, dar utilizarea unui amplificator riscă să crească temperatura atât de repede încât se supraîncălzește, provocând daune ireversibile. În plus, încălzirea turbo poate duce la distribuirea neuniformă a căldurii și, în consecință, la o friptură gătită neuniform.