În primul rând, trebuie menționat că, în ciuda numelui său tigăile ceramice nu sunt de fapt complet ceramice. Sunt fabricate din metal (de obicei din oțel inoxidabil cu un miez din aluminiu) și au doar o suprafață ceramică antiaderentă pe bază de siliciu. Acesta este unul dintre cei mai comuni compuși care se găsesc în natură și în viața noastră de zi cu zi, este, de exemplu, o componentă a nisipului sau a solului, unele ciuperci îl conțin și este, de asemenea, o componentă integrală a sticlei sau a ceramicii.
De obicei, tigăile ceramice sunt puțin mai grele și, în general, mai puțin antiaderente dacă doriți să preparați alimente complet fără grăsimi. Cu toate acestea, ele sunt lipsite de PFOA și PTFE. De asemenea, sunt mai rezistente la zgârieturi și pot suporta temperaturi mai ridicate comparativ cu suprafețele antiaderente tradiționale. Chiar și așa, atunci când le folosiți, este important să respectațisă respecte anumite reguli.
Să comparăm
Tigăi ceramice vs. alte tigăi antiaderente
- Mai întâi, decideți ce veți prepara cel mai des în tigaia ceramică și apoi alegeți un formă, adâncime și dimensiunecare vi se potrivește cel mai bine.
- Alegeți o tigaie care are conductivitate termică bună, care asigură distribuirea uniformă a căldurii și previne arderea. Acestea sunt adesea cratițe cu miez de aluminiu sau cupru.
- Nu uitați verificați compatibilitatea cu diferite tipuri de plite, mai ales dacă gătiți cu inducție.
- Verificați dacă tigaia este ergonomică și izolată termic mâner.
- Caracteristicile funcționale sunt esențiale, dar nu uitați de design - Gătitul este pur și simplu mai ușor cu ustensile elegante.
- Amintiți-vă că o tigaie ceramică nu va dura la nesfârșit și va trebui să fie înlocuită după un timp. Așa că alegeți un raportul "performanță-preț" ideal.
- Căutați tigăi ceramice care au înnumăr mare de recenzii excelente.
Tigăi ceramice de calitate
Cum să folosiți tigăile ceramice
Înainte de a utiliza tigaia pentru prima dată, spălați-o cu apă caldă și un burete moale cu un detergent ușor și apoi uscați-o bine. Producătorii recomandă perierea delicată a suprafeței tigăii cu puțin ulei.
Atunci când preparați alimente, utilizați numai ustensile din materiale moi, cum ar fi lemn, silicon sau plastic, pentru a evita zgârierea suprafeței ceramice. Evitați complet ustensilele metalice.
Tigăile ceramice se folosesc cel mai bine la temperaturi medii, dar pot rezista la temperaturi ridicate. Evitați schimbările rapide de temperatură, de exemplu, nu puneți niciodată o tigaie fierbinte în apă rece.
Cum să curățați tigăile ceramice
Deși spălarea manuală este mult mai delicată, mulți producători afirmă că tigăile ceramice pot fi spălate în mașina de spălat vase. Amintiți-vă că tigaia trebuie să fie perfect uscată înainte de a o depozita. Evitați complet detergenții abrazivi și bureții agresivi care pot eroda suprafața.
Depozitați tigăile ceramice în așa fel încât să evitați zgârierea suprafeței acestora. Așadar, fie le puneți separat în dulapurile de bucătărie, fie le agățați, dacă aveți probleme cu spațiul în bucătărie, atunci folosiți rafturi sau aliniați tigăile cu șaibe.
Dacă tigaia dvs. ceramică își pierde proprietățile antiaderente, puteți găti pe ea temporar folosind grăsime, dar este o idee bună să începeți să căutați una nouă.
Producător german de tigaieWMF este specializată în tigăi antiaderente de înaltă calitate, care sunt cunoscute în special pentru durabilitatea lor ridicată.
Un alt brand german, Fissler, oferă tigăi ceramice care combină meșteșugul tradițional cu tehnologiile inovatoare.