Cum să alegeți cel mai bun cuțit pentru legume

Image

Știați că un cuțit de legume potrivit vă economisește mult timp în bucătărie? Deoarece lama potrivită vă va asigura că felierea dvs. este lină, rapidă și nu veți fi frustrați de felii blocate sau de tăieturi neregulate. Și asta este valabil atât pentru felierea fină a roșiilor, cât și pentru tăierea legumelor rădăcinoase tari. Vă vom oferi sfaturi despre cum să feliați și să tăiați în cuțite pentru legume (și sunt multe) pentru a obține o imagine de ansamblu și pentru a o alege pe cea potrivită pentru dvs.

Cuțite pentru legume de calitate

noze na brambory
3 pași simpli pentru a alege cuțitul perfect pentru legume
  1. Ce formă de lamă să alegeți?
    Dacă sunteți în căutarea unui instrument pentru tăiere și decupare, atunci alegeți cuțit mic cu vârful ascuțit. Dacă este mai probabil să sculptezi, atunci ai nevoie de un mediu-lungcuțit cu lamă dreaptăcare garantează un contact perfect cu covorul de tăiere în timpul felierii și, prin urmare, minimizează apariția tăieturilor incomplete.
  2. Oțel, oțel inoxidabil sau alte materiale?
    Unele legume și fructe, în special cele acide, cum ar fi roșiile sau citricele, pot conține acizi care contribuie la coroziune și la opacifierea mai rapidă a sculelor. Prin urmare, acestea sunt de preferat din acest punct de vedere.cuțite din oțel. Dacă preferați cuțitele din oțel, atunci nu uitați să le întrețineți în mod constant.
  3. Cum rămâne cu mânerul?
    Acesta ar trebui să fie în primul rând ergonomic, adică să se potrivească bine mâinii și, în mod ideal, să fie și antiderapant. Când vine vorba de material, fiecare are avantajele și dezavantajele sale - lemnul este estetic, dar poate prezenta semne de uzură în timp, oțelul inoxidabil este elegant, durabil, dar rece și poate aluneca, iar mânerele din compozit sau plastic sunt accesibile, dar nu foarte elegante.
granton edge

Marginea Granton va veni la îndemână...

Știați că cuțitele pentru legume pot avea un finisaj special numit margine granton? Acestea sunt mici adâncituri pe lamă care creează buzunare de aer care împiedică lipirea bucăților de legume de lamă în timp ce tăiați. Deși acesta este un detaliu, vă poate accelera foarte mult munca și vă poate îmbunătăți eficiența, deoarece trebuie să vă opriți mai rar din feliat pentru a îndepărta feliile lipite.


Cuțite pentru legume de calitate


Ce tipuri de cuțite pentru legume există

loupaci nuz

Cuțit de decojire

Este un cuțit mai mic care are adesea o lamă curbată, lungă de 7-10 cm, ceea ce facilitează îndepărtarea cojii fără risipă inutilă. Este potrivit în special pentru cartofi, dovlecei sau mere.

A se vedea

okrajovaci noze

Cuțit pentru margini

Este un cuțit cu o lamă subțire și scurtă (între 7 și 12 cm), care este ideal pentru manipularea precisă a fructelor și legumelor mai mici. Este ideal pentru lucrări detaliate și decorative.

A se vedea

noze na rajcata

Cuțit pentru roșii

Este special adaptată pentru a penetra pielea dură a roșiilor fără a le deteriora pulpa moale. Lama are de obicei între 10 și 15 cm lungime și este subțire, cu zimți.

A se vedea

Nakiri nuz

Nakiri

Este un cuțit tradițional japonez pentru legume care excelează prin ascuțimea extremă, permițând tăieri precise și curate. Marginea inferioară a lamei este aproape sau complet dreaptă, eliminând aspectul de tăieturi incomplete. Lama lungă (16-18 cm) și lată facilitează transportul ingredientelor tăiate către tigaie sau castron. Cuțitele Nakiri sunt potrivite pentru prelucrarea rapidă și eficientă a unor cantități mari de legume și, datorită greutății lor mai mari, pentru tăierea unor tipuri mai dure de legume. Un ajutor de bucătărie mai versatil va îndeplini, de asemenea, același scop, cuțit santokucu care puteți tăia și pește sau păsări de curte. Citește mai multe despre cuțitele japoneze.

A se vedea

kucharske noze

Cuțit de bucătar

Deoarece cuțitul de bucătar este un ajutor multifuncțional care poate face față majorității sarcinilor din bucătărie, acesta este potrivit și pentru tăierea legumelor, în special a celor mari și dure, de obicei dovleci, pepeni etc. Cuțitele de bucătar pot fi mici (15 cm) sau mari (până la 30 cm), cu o margine inferioară ușor curbată, care permite mișcări ușoare de balansare atunci când tăiați. Vârful lamei poate fi folosit pentru lucrări mai fine cu puțină îndemânare, dar nu este potrivit pentru lucrări complete de detaliu din cauza robusteții sale generale. Aflați, cum să alegeți cuțitul de bucătar ideal pentru nevoile dumneavoastră.

A se vedea

skrabka julienne

Julienne

Deși nu este chiar un cuțit, acest instrument este 100% despre legume. Julienne este un decojitor cu o lamă specială care vă permite să creați benzi fine și în același timp uniforme. Lama peelerului julienne poate fi netedă sau zimțată, în funcție de forma finală dorită a materiei prime. Este adesea folosit pentru a crea decorațiuni. Aceeași atenție merită să fie acordată și mandolinecu care puteți crea forme care vor decora orice fel de mâncare.

A se vedea


Cele mai populare cuțite japoneze conform recenziilor clienților noștri


nakup kulina
Șef de achiziții în Kulina

Jakub Černý recomandă:

În concluzie, cu siguranță toate uneltele enumerate mai sus vă pot fi de folos în bucătărie din când în când, dar dacă doriți să evitați să aveți un arsenal prea mare, un cuțit mic (de curățat sau de decojit) și unul mare (nakiri/santoku sau de bucătar) vor fi suficiente.

Compararea materialelor

Din ce este făcut cuțitul de legume

ostri
Lamă

Cuțitele pentru legume pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale:

  • Oțel inoxidabil - este rezistent la coroziune, necesită puțină întreținere și durează mult timp, dar este un material mai moale și poate necesita o ascuțire mai frecventă.
  • Oțel carbon - este foarte ascuțit și ușor de ascuțit, dar este mai predispus la rugină și pete, așa că necesită un pic mai multă îngrijire.
  • Ceramică - este ușor, foarte ascuțit și foarte rezistent la coroziune, dar în același timp este fragil și, prin urmare, mai susceptibil la deteriorare. În plus, este dificil de ascuțit în condiții domestice.
  • Oțel Damasc - este renumit pentru designul său atractiv și duritatea ridicată, care este strâns legată de faimoasa sa ascuțime. Pe de altă parte, este un material mai costisitor care este predispus la coroziune și, prin urmare, necesită o anumită îngrijire.
rukojet
Mâner

Ca și lamele, mânerele cuțitelor pentru legume pot fi fabricate din diferite materiale, care au avantajele și dezavantajele lor:

  • Lemn - este foarte estetic, plăcut la atingere și, de obicei, se potrivește bine în mână, dar, în același timp, trebuie luat în considerare faptul că necesită o anumită îngrijire și, după un timp, poate prezenta semne de uzură.
  • Metal - de obicei, oțel inoxidabil sau titan, materiale foarte durabile și atemporale din punct de vedere vizual, care sunt ușor de întreținut. Cu toate acestea, ele pot fi reci, grele și, dacă nu sunt texturate sau dacă sunt ude sau unsuroase, alunecoase.
  • Compozit - (cum ar fi Micarta) este fabricat din straturi de pânză, hârtie, fibră de sticlă și rășină, ceea ce îl face un material foarte durabil și puternic, dar și plăcut la atingere. Cu toate acestea, procesul de fabricație este laborios și, prin urmare, materialul este relativ scump.
  • Plastic - rezistă ușor la umiditate, nu necesită întreținere grea și nu vă va costa bani. Cu toate acestea, este posibil să nu arate foarte elegant.

Peelers de legume populare


noze na zeleninu
5 pași simpli:
Cum să îngrijești un cuțit de legume

Îngrijirea cuțitelor de legume nu este solicitantă, dar este absolut crucial să se mențină longevitatea și ascuțimea acestora:

  1. Spălare manuală: Spălați întotdeauna cuțitele de mână, cu apă caldă și detergent ușor. Evitați spălarea în mașina de spălat vase, care poate deteriora lama și mânerul, și evitați produsele abrazive și bureții agresivi.
  2. Uscare instantanee: După spălarea cuțitului, uscați-l imediat cu o cârpă moale pânză. Acest lucru va preveni coroziunea.
  3. Măcinare regulată: Ascuțiți cuțitele în mod regulat. În cazul utilizării zilnice, aproximativ o dată pe lună, în cazul utilizării mai puțin frecvente, o dată la 3-6 luni. Utilizați întotdeauna pentru ascuțirepietre de șlefuit sau polizoarecare sunt potrivite pentru tipul și materialul specific al cuțitului. Ascuțiți profesional cuțitele o dată pe an.
  4. Depozitare corespunzătoare: Stocarea cuțitelor în spațiul special blocuri, șine magnetice, manșoane de protecție sau organizatoare de sertare pentru a preveni uzura sau deteriorarea. Nu depozitați niciodată cuțitele libere într-un sertar de bucătărie.
  5. Utilizarea plăcii de tăiere: Pentru tăiere, utilizați numai lemn sau plastic plăci de tăiere. Alte materiale ar putea deteriora sau toci lama.
Mai multe despre îngrijirea cuțitului

Cele mai populare pietre de șlefuit și ascuțitoare în funcție de clienții noștri


Sfatul nostru
Citește și
->
kuchynske noze
Tot ce trebuie să știți despre cuțitele de bucătărie
Știți cum să recunoașteți un cuțit bun? Știți câte tipuri de cuțite există? Și cum să îl alegi pe cel potrivit pentru tine? Aflați răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele în:
top noze na zeleninu

Producători de top de cuțite pentru legume

Cuțite de la o companie germană de familie Wüsthof sunt renumite pentru precizia și durabilitatea lor.

Dacă sunteți în căutarea unei piese perfect funcționale și, în același timp, foarte bine concepute, ceea ce este valabil mai ales pentru cuțitele Nakiri, bazați-vă pe cele de la Dellinger sau Miyabi.

Alți producători care s-au bucurat mult timp de popularitate în rândul bucătarilor amatori și profesioniști includ Victorinox, Zwilling sau WMF.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Cea mai frecventă întrebare adresată
De ce am nevoie de un cuțit de legume?
Cuțitele pentru legume sunt special concepute pentru a facilita decojirea, felierea, tocarea, felierea sau tăierea în cuburi a diferitelor legume.
Care sunt principalele tipuri de cuțite pentru legume?
Cuțit de decojit, cuțit de curățat, nakiri, cuțit de roșii și, eventual, un peeler julienne.
Din ce materiale sunt fabricate lamele cuțitelor pentru legume?
Oțel inoxidabil, oțel carbon, ceramică și oțel damasc.
Este posibil să spălați cuțitul de legume în mașina de spălat vase?
Nu. Temperaturile ridicate și solvenții pot deteriora atât lama, cât și mânerul.
Cât de des ar trebui să-mi ascut cuțitul de legume?
Dacă folosiți cuțitul zilnic, acesta trebuie ascuțit cel puțin o dată pe lună, dacă este mai rar, o dată la 3 până la 6 luni.