Cuțite de bucătărie - consilier de cumpărături

Cuțitul este echipamentul de bază al fiecărei bucătării. Îl folosim de mai multe ori pe zi. Prin urmare, merită să investim într-un cuțit de calitate, pentru că atunci poate rezista chiar toată viața. Iar lucrul în bucătărie va fi o bucurie și nu o bătaie de cap.

Cum să alegeți și de câte cuțite aveți nevoie acasă?   

 

Cum să recunoașteți un cuțit de calitate

Este greu să ne dăm seama dintr-o singură privire dacă cuțitul va tăia bine (și mai ales cât va rezista). Primul indiciu poate fi așadar prețul. Din păcate, nu este posibil să găsiți un cuțit de calitate la un preț de 30 lei. Mai departe acordați atenție materialului și fiți interesați de metoda de producție. Cuțitele de calitate tind să fie mai grele, iar forma mânerului și modul în care acesta „se potrivește în mână” sunt, de asemenea, importante pentru o muncă confortabilă.

Pe lângă funcționalitate, un rol important îl joacă și aspectul estetic. Cine nu ar vrea să țină în mână în fiecare zi un cuțit frumos?

Indicatori de calitate a cuțitelor

  1. procesul de fabricație - cele mai bune cuțite sunt cele forjate
  2. materialul - alegeți un cuțit din oțel de înaltă calitate
  3. prețul - un brand dovedit este de obicei o garanție a calității

 

Cuțite forjate vs presate

  • Cuțitele laminate sunt pur și simplu tăiate din tablă de oțel și apoi ascuțite.
  • Cuțitele forjate sunt forjate la cald cu mașina sau manual.

De ce sunt importante armăturile pentru cuțite?
Armăturile întăresc și unifică materialul. Armăturile de înaltă calitate întăresc cuțitul de mai multe ori. Lama unui astfel de cuțit nu se rupe așa de ușor și după un tratament termic potrivit capătă rezistență și durabilitate ridicate.

Cuțitele de calitate sunt întotdeauna forjate înainte de prelucrarea finală. În principal la mașină ca lame semifabricate într-o matriță. Aceasta este o matriță care îi conferă lamei o formă preliminară. Cei mai buni meșteșugari în domeniu forjează lamele manual. Astăzi, această metodă tradițională nu mai este producție, ci mai degrabă artă.

Výroba nože

 

Material cuțite

Cel mai adesea întâlnim termenii de oțel inoxidabil și oțel carbon. Un grup secundar specific sunt cuțitele din oțel damasc. Încă destul de populare sunt și cuțitele din ceramică. Fiecare material are proprietăți specifice.
KULINA recomandă: dacă sunteți în căutarea unui cuțit cu întreținere redusă, alegeți un produs din oțel inoxidabil de calitate. Dacă sunteți mai exigent și nu vă deranjează să acordați cuțitelor ceva mai multă grijă, alegeți un cuțit din oțel carbon sau damasc.

  • Oțelul inoxidabil este cel mai comun material din care sunt fabricate cuțitele de bucătărie și de buzunar. Este un aliaj de fier, crom și nichel sau molibden cu un amestec de carbon. Este un material rezistent la coroziune și daune, este adecvat rigid și flexibil. Totuși, ar fi o greșeală să credem că este complet imun la coroziune. Dacă nu se usucă corect, devine mat și pot apărea pete pe el. Se ascute bine chiar și acasă și rămâne ascuțit mult timp. Cu toate acestea, nu atinge gradul de ascuțire al cuțitelor din oțel carbon.
  • Oțelul carbon este materialul cu cel mai înalt grad de ascuțire. Aceste cuțite se ascut perfect și taie foarte bine. Își pierd ascuțimea mai repede decât o lamă din oțel inoxidabil, dar acest lucru se poate remedia ușor cu un ascuțitor de cuțite. Nu se recomandă în nici un caz să spălați aceste cuțite în mașina de spălat vase iar după utilizare și spălare trebuie să fie bine uscate, deoarece sunt predispuse la coroziune. La fel ca și cu un pulover de cașmir - nimic nu se compară cu moliciunea, confortul și durabilitatea acestuia, dar nu poate fi uscat în mașina de uscat rufe.
  • Oțel damasc se compune din două sau mai multe oțeluri diferite, cu proprietăți diferite, care sunt unite mecanic între ele. Oțelul rezultat capătă cele mai bune proprietăți ale oțelurilor utilizate. Duritatea și durabilitatea acestor cuțite sunt combinate cu un desen frumos și decorativ pe lamă. Datorită acestui fapt, cuțitele din oțel damasc sunt sinonime cu piesele de artizanat și luxul.
  • Cuțitele ceramice se fabrică prin presarea pudrei de zirconiu la temperaturi ridicate. Acest material atinge o duritate enormă. La utilizarea normală pentru uz casnic, lama își pierde ascuțimea după câțiva ani. Dezavantajul este fragilitatea ridicată. Nu le puteți folosi atunci când tăiați carne cu os, alimente congelată sau pâine tare. Un astfel de cuțit se rupe chiar și atunci când apăsați usturoiul cu el, se deteriorează în mașina de spălat vase, nu supraviețuiesc unei căderi de pe dulapul de bucătărie. De asemenea, nu le veți ascuți niciodată acasă. Cu ani în urmă, au devenit la modă în principal datorită afirmației că cuțitele din oțel distrug vitaminele din fructe și legume și lasă un gust metalic. Dar această afirmație este discutabilă. Cuțitul din ceramică ar trebui să fie în bucătărie doar ca supliment la un cuțit de oțel de calitate, nu ca înlocuitor.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, Manager achiziții în Kulina

Simplul fapt că un cuțit este etichetat ca fiind fabricat „din oțel carbon sau oțel inoxidabil” nu este suficient ca semn de calitate. Producătorii de renume descriu tipul și duritatea oțelului în detaliu și dispun, de obicei, de o tehnologie brevetată de material sau ascuțire.

Acordați atenție parametrului HRC - acesta este gradul de duritate conform Rockwell. Cu cât oțelul este mai dur, cu atât este mai greu să ascuți cuțitul, dar în același timp are o durată de viață mult mai lungă. Cuțitele de bucătărie de calitate au un HRC de 52 până la 56, cuțitele japoneze din oțel damasc au peste 60 HRC, iar oțelurile moderne pentru cuțite ajung la 64-68 HRC.

 

De ce cuțite am nevoie?

Un cuțit de calitate este o investiție. Mai ales pentru că nu este suficient unul singur. Vestea bună este că aveți nevoie doar de 3 cuțite pentru munca de bază în bucătărie. Mulți oameni fac greșeala de a cumpăra un set bogat de cuțite într-un bloc, iar pe majoritatea din ele se depune praful. În același timp, ar putea cumpăra aceste 3 cuțite de bază de calitate superioară la același preț, dar vor rezista mai mult timp și se va lucra cu ele mult mai bine..

Echipamentul de bază pentru bucătărie - 3 cuțite

  1. cuțitul bucătarului - un cuțit mare pentru lucruri mari
  2. cuțitul de legume - cuțit mic pentru lucruri mici
  3. cuțitul pentru pâine - cuțit zimțat

 

tmp

Katharina Kochová, coproprietar al unei măcelării familiale

Cuțitele de calitate nu trebuie să lipsească în nicio bucătărie. Setul de bază ar trebui să includă întotdeauna un cuțit de bucătar mai mare sau un cuțit Santoku. În funcție de forma care vi se potrivește mai bine. Un cuțit mare zimțat pentru pâine și produse de patiserie, precum și legume moi sau fructe. Al treilea în ordine este un cuțit mic potrivit pentru legume sau un cuțit cu lama curbată pentru decojire și pentru lucrări pregătitoare.

 

Echipament de bază cuțite pentru fiecare bucătărie

Aceste 3 tipuri de cuțite nu ar trebui să vă lipsească în bucătărie. Puteți alege dintr-o gamă largă, fie din aceeași gamă de la același producător, fie de la diferiți producători.

Kuchařský nůž

Cuțitul bucătarului

un instrument excelent pentru carne, felierea de ceapă și legume și tocat ierburi

Alege cuțitul bucătarului

Nůž na chleba

Cuțit pentru pâine

un cuțit cu zimțat, pe care îl puteți folosi pentru produse de patiserie, precum și pentru legume și fructe moi

Alege cuțitul pentru pâine

Nůž na zeleninu

Cuțit pentru legume

cuțit mic practic pentru decojire, tăiere și toată "micro-munca" din bucătărie

Alege cuțitul pentru legume

 

Tipuri de cuțite

Cuțitul bucătarului, cuțitul pentru pâine și un cuțit pentru legume pot face cea mai mare parte a muncii din bucătărie. Vă recomandăm să cumpărați cuțite suplimentare pentru activitățile pe care le desfășurați în bucătărie în mod regulat. Dacă sunteți un iubitor de pește sau carne de pasăre, veți avea nevoie de un cuțit de filetare sau dezosare. Dacă vă place să pregătiți mâncare la grătar, veți aprecia setul de cuțite ascuțite pentru friptură. Din tipuri ce cuțite puteți alege??

druhy nozu infografika

 

Cuțitul bucătarului vs cuțit Santoku

Cea mai mare atenție este acordată alegerii cuțitului principal din bucătărie. O dilemă obișnuită este dacă alegeți un cuțit bucătar clasic "de tip german" sau cuțite moderne japoneze Santoku. Care este diferența dintre ele?

Cuțitul bucătarului

Marea majoritate a bucătarilor profesioniști folosesc cuțitul tradițional mare cu o lungime a lamei de aproximativ 20 cm și un vârf rotunjit în sus. Tehnica de tăiere cu acest cuțit este o mișcare de legănare, de sus în jos. Este ascuțit și ferm și poate face față lucrărilor chiar mai grele, cum ar fi dezosarea cărnii sau felierea legumelor tari, cum ar fi dovleacul sau sfecla.

Alege cuțitul bucătarului

Santoku

Cuțitul japonez excelează prin ascuțimea lamei și se caracterizează prin lama dreaptă sau doar ușor rotunjită. Este conceput pentru lucrări precise, cum ar fi felierea cărnii în felii foarte subțiri sau tocarea măruntă a legumelor și a plantelor. Necesită tehnica de tăiere din față în spate și nu este potrivit pentru lucrări grele.

Alege cuțitul Santoku

KULINA recomandă: dacă aveți de ales doar un singur cuțit, alegeți Santoku dacă sunteți un iubitor de bucătărie asiatică. Dacă sunteți în căutarea unui cuțit puternic cu adevărat universal, alegerea ideală va fi cuțitul bucătarului.

Cuțite pentru legume și cuțite pentru carne

Puteți alege și alte cuțite pentru bucătăria dvs., în funcție de activitățile pe care le faceți des și de modul în care fiecare tip de cuțit vi se „potrivește” mai bine. De exemplu femeile preferă să folosească des cuțitul mic pentru legume și alte alimente mici, în timp ce bărbații preferă mai mult un cuțit mediu universal pentru aceste activități. Alte tipuri de cuțite pot fi apoi împărțite în 2 grupuri - pentru legume și pentru carne

Cuțite pentru legume și brânzeturi

  • cuțit pentru legume - cuțit mic și practic cu lama de 6-10 cm
  • cuțit universal - cuțit subțire cu lama de 10-18 cm
  • cuțit pentru decojit - un cuțit mic cu o lamă curbată este perfect pentru curățarea cartofilor și altor legume și fructe
  • cuțit pentru brânzerturi - cuțit ușor, de dimensiuni medii cu lama zimțată și vârful cu doi dinți. De obicei cu găuri în lamă pentru a preveni lipirea brânzeturilor la feliere. Îl puteți folosi și pentru a felia roșiile.

Cuțite pentru carne

cuțit pentru feliere - un cuțit cu o lamă lungă și îngustă, cu care puteți curăța și felia perfect peștele

  • cuțit pentru dezosare - un cuțit cu o lamă subțire, curbată caracteristic, cu o lamă dreaptă, cu care puteți tăia cu ușurință carnea de pe os, scoate tendoanele și trage pielea
  • satâr de bucătărie și cuțitul de măcelar - instrumente adecvate pentru tăierea bucăților mari de carne și oase de pasăre
    cuțit pentru friptură - set de tacâmuri pentru carne, ideal pentru servirea fripturilor, roastbeef și alte feluri de mâncare, cu care un cuțit de tacâmuri normal nu se poate descurca și va strica aspectul fripturii

Îngrijirea cuțitelor

Dacă tot investiți într-un cuțit de calitate, trebuie să îi acordați și atenția cuvenită. Cuțitele, indiferent dacă sunt din oțel de carbon, oțel inoxidabil sau ceramică, nu se spală în mașina de spălat vase. Cuțitele din oțel sunt astfel predispuse la coroziune, cuțitele din ceramică se pot rupe. Cuțitele din oțel inoxidabil nu sunt potrivite pentru detergenții folosiți în mașina de spălat vase, care pot provoca micro-coroziune. Dacă puneți cuțitele în mașina de spălat vase, asigurați-vă cel puțin că acestea nu ating alte obiecte. Cel mai bine este să spălați cuțitul cu apă caldă de la robinet și să-l uscați bine.

Cum să aveți grijă de cuțite în mod corespunzător

  • spălare - la fobinet și bine uscate
  • depozitare - întotdeauna separat, de preferință într-un bloc sau pe o bară
  • ascuțire - ascuțirea regulată pentru o muncă grozavă

 

Depozitare

Cuțitele nu ar trebui niciodată „stivuite” într-un sertar pentru tacâmuri. Puteți alege fie un organizator pentru cuțite individuale, fie un suport bloc pentru cuțite. Dacă vă cumpărați un cuțit frumos, este păcat să nu-l arătați în bucătărie. O soluție excelentă sunt blocurile sau șinele magnetice pe perete, unde cuțitele sunt și la îndemână. Scoateți cuțitele de pe ele întotdeauna cu o mișcare înspre dvs., nu trăgându-le în sus pe șină, deoarece acest lucru va face să se tocească lama. Aruncați o privire la oferta noastră largă de blocuri și șine:

Alege un suport bloc pentru cuțite

Magnetický blok na nože

Ascuțirea cuțitelor

Este mult mai ușor să vă tăiați la mână cu un cuțit tocit decât cu unul ascuțit. Chiar și cele mai bune cuțite au nevoie de îngrijire regulată. Pentru o lungă perioadă de timp, este suficient să le „reîmprospătați”, la ce folosește ascuțitorul de cuțite. Cum să o faceți, puteți vedea într-un scurt videoclip. Dacă avem grijă de lamă în mod regulat în acest fel, aceasta nu numai că va tăia mai bine, dar vom întârzia semnificativ și timpul în care cuțitul va trebui să fie ascuțit. Bucătarii profesioniști sau măcelarii folosesc ascuțitorul zilnic, într-o bucătărie obișnuită, îl folosim mai rar. Atunci când reîmprospătarea cu ascuțitorul nu mai este suficientă, încredințați cuțitul experților sau folosiți un aparat de ascuțit cuțite sau o piatră de șlefuit potrivită pentru oțel.

Alege ascuțitorul de cuțite