Curățarea și amenajarea bucătăriei

caj

Cum să-ți cureți și să-ți organizezi bucătăria cu ușurință - 6 sfaturi practice și cele mai bune produse pentru o organizare perfectă a bucătăriei

Vrei ca bucătăria ta să fie funcțională, practică și ușor de curățat? Atunci nu subestimați aspectul acesteia. Urmați doar câteva sfaturi de organizare de bază și faceți rost de câteva ajutoare practice, iar curățarea bucătăriei va fi floare la ureche și veți avea mereu la îndemână tot ce vă trebuie. Am pregătit un ghid pas cu pas pentru curățarea bucătăriei și o selecție de accesorii practice și durabile, dar și elegante, care să vă ajute să vă organizați perfect bucătăria.

Ce veți găsi în acest ghid de cumpărături:

1/ Cum să curățați bucătăria - pas cu pas
2/ Coșuri de gunoi elegante
3/ Aranjamentul blatului de bucătărie
4/ Aranjarea dulapurilor și sertarelor de bucătărie
5/ Depozitarea alimentelor - amenajarea cămării și stocurile de alimente
6/ Organizarea chiuvetei
7/ Șervețele, prosoape și lavete

 

  • Scapă de lucruri inutile din bucătărie și fii... dură! Fără scuze, fără vinovăție. Scapă de colecția sentimentală de obiecte inutile și aruncă pur și simplu tot ce nu folosești sau nu ai folosit în ultimul an. Asigură-te că în bucătăria ta se află doar ceea ce ai cu adevărat nevoie. Va face mai ușoară gătitul de zi cu zi și curățenia de rutină și îți va plăcea să petreci timp în bucătărie datorită acestui lucru. Așadar, începutul ideal pentru curățenia de primăvară este să scoți totul din dulapuri și sertare (procedează pe rând sau sertar cu sertar), să iei fiecare obiect în mână și să decizi dacă îl păstrezi sau te desparți de el.
  • Alegeți locul potrivit pentru fiecare element și țineți cont de eficiență. Depozitați-vă ajutoarele de bucătărie unde le puteți avea rapid la îndemână acolo unde le folosiți cel mai des. În general, este recomandabil să păstrați lucrurile pe care le folosiți cel mai des la nivelul ochilor sau în primul sertar de sub tejghea, iar toate celelalte deasupra sau dedesubt.

 

  • Organizează-ți bucătăria pe zone:
    ZONA 1: farfurii, boluri, căni, pahare și tacâmuri pentru utilizare normală (ușor accesibile, de preferință lângă mașina de spălat vase).
    ZONA 2: ustensile și accesorii folosite la gătit - oale, tigăi, tăblițe de tăiat, spatule, tigăi de gătit, boluri de amestecat și condimente (lângă aragaz și cuptor).
    ZONA 3: cămară sau sistem de depozitare extensibil în bucătărie - alimente uscate, condimente, ajutoare de bucătărie mai mari sau aparate pe care nu le folosiți în fiecare zi.
    ZONA 4: coș de gunoi și spațiu în jurul chiuvetei - creați un spațiu pentru sortarea deșeurilor, a produselor de curățenie și a accesoriilor de spălat vase, în mod ideal sub sau lângă chiuvetă.
    ZONA 5: cafea și ceai - zona pentru prepararea și accesoriile acestora ar trebui să fie în apropierea cănilor, ceștilor și a ceainicului.
    ZONA 6: veselă elegantă și festivă, farfurii de servire, pahare și accesorii de bar pe care le folosiți de obicei doar în momentele festive sau când aveți oaspeți. Dacă nu aveți suficient spațiu în bucătărie, depozitați aceste obiecte în altă parte a casei, cum ar fi sufrageria sau camera de zi, unde pot servi și ca decorațiuni.

  • Depozitați cerealele, făina, pastele, orezul, dulciurile și alte alimente uscate în containere transparente, coșuri sau alte recipiente practice. Vei avea mai mult spațiu, se vor depozita mai bine și vei putea să ții evidența tuturor lucrurilor și să găsești mai repede ingredientele de care ai nevoie.
  • Folosiți organizatoare și separatoare de sertare, folosiți ușile dulapurilor sau ale cămării pentru a instala rafturi și cârlige de agățat și folosiți spațiul de pe perete pentru rafturi pentru a păstra totul ordonat și ușor accesibil.
  • Creează un program de curățenie în bucătărie - nimic nu se compară cu o rutină zilnică care te face să termini în câteva minute și îți păstrează bucătăria în ordine. De exemplu: spălați blatul de lucru și masa, spălați vasele/descărcați mașina de spălat vase, ștergeți plita și spălați chiuveta și săriți peste gunoi. Puteți programa sarcini mai complicate, cum ar fi spălatul podelei, detartrarea ceainicului sau curățarea sertarelor din bucătărie pentru anumite zile din săptămână sau din lună.

 

Sortarea deșeurilor din bucătărie este o provocare. Mai ales atunci când ne dăm seama de impactul sortării deșeurilor asupra mediului înconjurător. Așa că avem mai mulți saci sau containere pentru diferite tipuri de deșeuri care se adună în cămară sau sub chiuvetă, ocupând din ce în ce mai mult spațiu. Din fericire, producătorii de coșuri de gunoi se uită deja la modul în care nu numai că facilitează gestionarea deșeurilor, dar și să facă recipientele să arate bine, pentru că nu întotdeauna avem spațiu pentru a le ascunde.

Unde punem coșul de gunoi?

Coșul de gunoi este plasat în mod tradițional sub chiuvetă, ceea ce reprezintă soluția optimă pentru bucătăriile mici și pentru familiile mici. Dacă aveți mai multe persoane în casă și vă sortați deșeurile, probabil că știți că acest spațiu nu este suficient. Prin urmare, este ideal să păstrați o pubelă sub blat pentru deșeurile mixte sau pentru deșeurile organice și să rezervați spațiu în cămară sau în afara bucătăriei pentru restul. Dar nu-ți face griji, pubelele moderne arată atât de bine încât e păcat să le ascunzi. Un exemplu în acest sens sunt pubelele de la cunoscutul producător olandez Brabantia, de care s-ar putea chiar să vă îndrăgostiți. Serios. :-)

Ce coșuri poți alege?

  • coșuri cu pedale cu compartimente pentru sortarea deșeurilor
  • coșuri de gunoi încorporate (pentru montare pe partea interioară a ușii dulapului)
  • coșuri cu atingere de toate mărimile și culorile
  • coșuri de gunoi supraetajate
  • coșuri pentru deșeuri compostabile
  • coșuri de masă

Coșuri de gunoi

La Kulina le avem pe toate și, de asemenea, vă punem la dispoziție saci de gunoi foarte rezistenți și compostabili.

 

Dacă doriți să vă petreceți timpul în bucătărie și să aveți suficient spațiu pentru prepararea alimentelor, aveți nevoie de un sentiment de curățenie și de dezordine în jurul dumneavoastră.

Plăci de tăiere pentru bucătărie - elegante și igienice

Unde să depozitați plăcile de tăiere?

Vrei să ai mereu la îndemână o placă de tăiat, cel puțin cea de patiserie. În funcție de stilul tău de interior, le poți sprijini cu stil de perete (mai ales dacă optezi pentru tăblițe din lemn de diferite dimensiuni), poți cumpăra un set cu un suport special sau pur și simplu le poți ascunde într-un sertar din bucătărie, dar nu uita că au nevoie de o anumită circulație a aerului pentru a se usca cu adevărat bine.

Cum să curățați plăcile de tăiere?

Una dintre principalele reguli este să folosiți plăci de tăiat diferite pentru tăierea cărnii, a pâinii și a legumelor. Așadar, aveți nevoie de cel puțin trei. Indiferent de materialul și metoda de depozitare pe care le alegeți, asigurați-vă că le curățați și le folosiți în mod corect, astfel încât să nu fie purtătoare de germeni. Nu puneți niciodată plăcile de tăiat din lemn în mașina de spălat vase. Curățați-o imediat după utilizare, ștergeți-o și tratați-o din când în când cu o picătură de ulei.

La Kulina puteți alege dintre plăcile de tăiat clasice și multe gadgeturi funcționale. Practice sunt, de exemplu:

  • plăci de tăiere cu caneluri pentru a prinde firimiturile sau sucurile de la carne
  • seturi stivuibile de mai multe plăci cu culori și pictograme pentru a le deosebi scopul
  • sau plăci de tăiat cu sertare în care poți îngrămădi cojile sau le poți folosi ca tavă de copt pentru carnea feliată!

Blocuri pentru cuțite și suporturi pentru cuțite - păstrați-vă cuțitele la îndemână în siguranță!

Ce folosiți cel mai des în bucătărie? Un cuțit! De aceea, este foarte convenabil să aveți cuțitele mereu la îndemână, frumos depozitate într-un bloc de cuțite elegant sau pe un suport magnetic.

De ce este bine să păstrați cuțitele într-un bloc?

Acestea sunt mereu la îndemână și rămân ascuțite mai mult timp. Păstrând cuțitele separate în bloc, acestea sunt protejate și se ascut mai puțin. Dar nu uitați să curățați blocul în mod regulat. O alternativă la blocurile tradiționale din lemn sunt blocurile moderne cu peri sintetici, în care puteți băga cuțitele în mod liber și pe care le puteți curăța foarte ușor.

Mașină de făcut pâine - de ce să cumpărați una?

Cum să depozitați produsele de patiserie

Dacă nu aveți o cămară, probabil că depozitați produsele de patiserie pe tejgheaua din bucătărie, într-un sertar sau într-un dulap. Pâinea este de obicei adusă de la magazin într-o pungă de plastic sau de hârtie. Pâinea într-o pungă de plastic, mai ales pe vreme caldă, se va aburi și va mucegăi cu ușurință. Pe de altă parte, într-o pungă de hârtie se usucă și se întărește rapid. În mod optim, urmând exemplul bunicilor noastre, pâinea ar trebui învelită într-o cârpă curată și uscată și depozitată într-un coș de pâine.

Ce mașină de făcut pâine este cea mai bună? Mașinile de făcut pâine de bună calitate sunt fabricate din materiale sigure pentru alimente, permit circulația aerului, sunt ușor de curățat și păstrează pâinea proaspătă mai mult timp. Și, bineînțeles, arată bine, deoarece devin o completare a bucătăriei tale. Unele forme de pâine au caracteristici funcționale, cum ar fi capacele care acționează ca tăblițe de tăiat. Alegeți una care se potrivește cu cantitatea de pâine pe care o cumpărați de obicei și care se potrivește cel mai bine stilului bucătăriei dvs.

 

Suport pentru prosoape de hârtie - cel mai bun prieten al oricărui bucătar!

Folosirea prosoapelor de hârtie în bucătărie este igienică și convenabilă. Cum vă ajută suportul? Puteți rupe cu ușurință câte foi aveți nevoie cu o singură mână și, de asemenea, nu veți avea o rolă de prosoape care să se rostogolească de pe tejgheaua din bucătărie în cel mai nepotrivit moment. Iar suporturile nu trebuie să fie deloc plictisitoare. Alegeți clasice sau jucăușe.

Suporturi pentru prosoape de hârtie

 

Organizatore pentru bucătărie

Chiar și cei care gătesc și cei care întorc își doresc un loc. Mereu la îndemână, într-un sertar sau într-o cutie pe tejghea. Dacă sunteți dreptaci, păstrați ustensilele de bază, cum ar fi o lingură, un polonic sau o spatulă, în dreapta aragazului (fie într-un sertar de bucătărie, fie în organizatorul de ustensile). Păstrați ustensilele de bucătărie și accesoriile pe care nu le folosiți atât de des (presă de usturoi, desfăcător de conserve, ciocan de carne, clește etc.) în stânga aragazului.

Cutii și organizatoare de bucătărie

 

Kulina sfat

Mulți oameni depozitează condimentele în sertare sau în cămară. Acest lucru este optim pentru păstrarea aromei condimentelor și a ierburilor. Cu toate acestea, dacă gătiți frecvent și consumați rapid condimentele, este mai bine să le păstrați lângă aragaz. Puteți folosi un suport special pentru blat sau puteți monta un suport pentru condimente sau un raft deasupra blatului pentru a le avea la îndemână în orice moment.

 

Atunci când aranjați dulapurile și sertarele din bucătărie, încercați să grupați lucrurile în funcție de scop, de exemplu, toate produsele de copt. În acest fel, puteți scoate totul dintr-o dată.

Cum să aranjezi sertarele de bucătărie?

Folosiți lăzi și cutii de depozitare din lemn sau plastic și nu uitați de organizatoarele de sertare și de separatoarele din lemn reglabile. Un organizator de tacâmuri este un minim, chiar nu te poți lipsi de unul. Sortați obiectele mai mici și accesoriile în funcție de momentul și locul în care le folosiți.

Cum să aranjezi dulapurile de bucătărie?

Și în acest caz, profitați de organizatoarele de dulapuri, de rafturile de sârmă și de organizatoarele de rafturi. Etichetați recipientele astfel încât să puteți găsi cât mai repede ceea ce căutați. Tot felul de soluții ingenioase vă vor permite chiar să vă dublați spațiul pe rafturi.

Organizatoare de bucătărie

Cum să depozitați oalele și tigăile?

Depozitați vasele în dulapuri cu module extensibile sau pivotante sau în sertare. De asemenea, puteți instala un suport suspendat pe perete sau sub dulapuri, sau un suport pentru vase montat pe tavan deasupra unei insule de bucătărie. Vasele de gătit din cupru ies în evidență în mod deosebit pe acestea și reprezintă o adevărată bijuterie în bucătărie.

Dacă alegeți să depozitați vasele în sertarele din bucătărie, ar trebui să luați în considerare cumpărarea unor separatoare speciale pentru a preveni zgârieturile care ar putea distruge suprafața antiaderentă. De asemenea, puteți folosi organizatori de sârmă sau suporturi pentru capace care pot fi montate pe partea interioară a ușii.

Kulina sfat

Dacă ești suficient de norocos să ai o cămară, ia un organizator care să folosească interiorul ușii cămării. Fiecare spațiu contează, iar aici ai totul la îndemână cu ușurință!

 

Cum se păstrează alimentele uscate?

Ingredientele uscate trebuie depozitate într-un loc răcoros, uscat și întunecat, cum ar fi o cămară sau dulapuri închise în bucătărie. Perioada de depozitare recomandată pentru alimentele uscate variază între 4 luni și 1 an, cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât perioada de depozitare este mai scurtă.

Dacă locul în care depozitați alimentele uscate este întunecat, puteți folosi recipiente și borcane transparente. Principalul lor avantaj este că puteți vedea dintr-o privire ce se află în borcane, astfel încât să găsiți mai repede lucrurile. De asemenea, recipientele transparente pentru depozitarea alimentelor vor face ca interiorul dulapurilor din bucătărie sau al frigiderului să arate mai ordonat.

Dacă optați pentru recipiente din ceramică sau alte tipuri de recipiente care nu sunt transparente, folosiți etichete. Etichetele pot fi plasate pe recipient (într-un dulap) sau pe capac (într-un sertar) și pot avea, din nou, un scop decorativ.

Containere pentru alimente

Nu există o cutie ca o cutie. Nu uitați că este important să alegeți recipiente de calitate, realizate din materiale sigure pentru alimente, care nu conțin BPA și nu eliberează substanțe nocive atunci când intră în contact cu alimentele. Este exact ceea ce veți găsi la Kulina.

 

Cum se depozitează mâncărurile pregătite?

Cel mai bun mod de a depozita mâncărurile gata preparate este în recipiente de sticlă sau de plastic care pot fi folosite în frigider. Acestea sunt sigure pentru alimente, au capace rezistente la scurgeri și sunt cele mai bune pentru depozitarea resturilor sau a mâncărurilor pregătite. Le puteți cumpăra individual sau în seturi practice.

Cel mai bun este făcut de casă

Pentru prânzurile și gustările de la școală sau de la birou, cele mai bune sunt cutiile pentru prânz și gustări. Recipientele practice au compartimente separate și sunt suficient de etanșe încât să puteți lua sos, iaurt sau supă în geantă fără griji.

Cutii pentru gustări

 

Cum să aranjezi spațiul de la chiuvetă? Spălatul vaselor nu a fost niciodată atât de... elegant! Credeți sau nu, accesoriile de spălat vasele nu numai că vă ajută să spălați vasele, dar și să le faceți cât mai igienice și să organizați zona chiuvetei într-un mod elegant și practic.

Accesorii pentru spălarea vaselor

Printre accesoriile de spălat vase disponibile pe Kulina, veți găsi multe accesorii care nu numai că vă vor face chiuveta mai organizată, ci și mai igienică. Știi că bureții de bucătărie și cârpele de vase adăpostesc mai multe bacterii decât perii de bucătărie, iar dacă le ții în chiuvetă, este și mai rău, deoarece nu se usucă corespunzător. La Kulina, vă oferim diverse soluții pentru zona de spălare care vor ține sub observație aceste gadgeturi și vor face ca și chiuveta să arate mai bine.

Puteți alege perii de vase durabile și elegante, cu dozatoare de săpun încorporate sau ventuze pentru o depozitare ușoară, suporturi și organizatoare speciale pentru perii de vase, bureți de săpun sau de vase care pot fi plasați în afara chiuvetei sau agățați în interior și dozatoare de săpun sau boluri de spălat vase.

Spălarea vaselor

 

Tavă de picurare

Aveți nevoie de o tavă de picurare?

Dacă locuiți singur sau dacă nu gătiți prea mult acasă, de multe ori nu este necesar să folosiți mașina de spălat vase. Puteți spăla cu ușurință câteva vase în chiuvetă, iar scurgătorul vă va fi de mare ajutor. Cea mai mare parte a apei se scurge înainte de a termina de spălat vasele, iar restul se usucă cu ușurință în scurt timp.

Tăvi de picurare

 

Textilele de bucătărie vă ajută să păstrați curățenia, dar aspectul lor este adesea trecut cu vederea, chiar dacă sunt mereu la vedere. Așadar, alegeți cârpele, șorțurile și mânuțele de bucătărie având în vedere aspectul bucătăriei. Covorașele pentru oale sunt, de asemenea, foarte utile pentru a preveni ca oalele și tigăile fierbinți să strice blaturile și mesele.

Textile de bucătărie